Door alle beperkende beroepsregels kunnen grote advocatenkantoren geen laagdrempelige rechtshulp voor gewone mensen aanbieden. Dat schrijft Maurits Barendrecht, research director van Hague Institute for Innovating Justice (HiiL) op zijn blog op LinkedIn. ‘De advocatuur heeft zichzelf in een hoek geverfd, wie tilt de orde op?’

In het rapport Menselijk en Rechtvaardig, een rechtsstaat voor iedereen? dat eerder dit jaar verscheen, concludeerde HiiL dat ons rechtssysteem minder effectief is geworden, ruimte mist voor de menselijke maat en dat regels de innovatie van het systeem belemmeren.

‘In hoofdstuk 4 van ons rapport geven we een beeld van de regelgeving die de groei en bloei van de advocatuur voor particulieren belemmert. Advocaten mogen bedrijfsmatig ongeveer niks. De regels voor de bedrijfsvoering van de advocatuur hebben een geschiedenis die begrijpelijk is. Natuurlijk zijn er waarborgennodig voor onafhankelijkheid’, schrijft Barendrecht nu in zijn blog op LinkedIn.

Maar de manier waarop de regels zijn uitgewerkt, betekent volgens hem dat advocaten die voor gewone mensen werken, opgesloten zitten in het éénpitters- of kantoorcombinatiemodel. ‘Er zijn geen schaalbare modellen ontwikkeld. Advocaten mogen niet of nauwelijks vreemd vermogen aantrekken om in IT te investeren, gestandaardiseerde diensten te ontwikkelen of het grote publiek te bereiken met een marketingcampagne.’
Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie