Advocaten doen het goed op de beroepsprestigeladder. Het imago en de status van advocaten is gestegen van plek negen in 2006 naar de vijfde plaats in 2016. Ook in 1982 stond het beroep van advocaat op de negende plek.

Dat blijkt uit de beroepsprestigeladder van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht en beleidsadviesbureau Ecorys. In het rapport Status en imago van de leraar in de 21ste eeuw is een ranglijst van 138 beroepen gemaakt. De chirurg, rechter, burgemeester en internist bekleden respectievelijk plaats een tot en met vier. Het beroep van vuilnisophaler krijgt de minste waardering.

Volgens Frank Cörvers, hoogleraar arbeidsmarkt bij het ROA, is het gissen waarom beroepen stijgen of dalen op de ladder. ‘Het is een representatieve steekproef waarbij dezelfde methoden zijn gebruikt als in 2006, maar voor duidelijke verklaringen is meer onderzoek nodig.’ Cörvers zegt dat beroepen die mediagevoelig zijn meer status toebedeeld krijgen. ‘Dit geldt voor acteurs, profvoetballers en ook voor advocaten. ‘Daarnaast heeft het wellicht te maken met de stijging van het aantal rechtszaken. Hierdoor neemt het belang van advocaten toe.’

Advertentie