Boekrecensie: De Bloedrechter / Strijder of hypocriet? De motieven van SS’er Konrad Morgen (1909-1982) om zijn ‘collega’s’ voor het gerecht te brengen, laten zich raden. Een rechter in Auschwitz (uitgeverij Brave New Books, 2017) van Kevin Prenger (1980) beschrijft de strijd van Morgen tegen corruptie in de concentratiekampen.

Door Sylvia Kuijsten

Naar eigen zeggen nam Morgen achthonderd zaken in behandeling, waarvan er zo’n tweehonderd leidden tot een veroordeling door een SS-rechtbank. Het leverde hem de bijnaam ‘de bloedrechter’ op. Morgen zag zichzelf als rechtvaardigheidsstrijder. Dat staat in schril contrast met de kennis die hij had over de vernietigingskampen. Toch, zo vermeldt de auteur, maakt zijn rol net zo goed onderdeel uit van de geschiedenis als ‘de beulen die hij vervolgde’.

Deze recensie verscheen in het meinummer van het Advocatenblad. De hele editie is hier te lezen. 

Advertentie