Recensie: Gerede Twijfel – De gescheurde nagel / Het Brabantse Klundert wordt op zondagochtend 17 maart 2002 opgeschrikt door een brand in een woonhuis. Na het blussen worden de lichamen van de 23-jarige Ona Sileikaite en haar tweejarige dochtertje Adina gevonden. Zij blijken vlak voor de brand te zijn omgebracht.

Door Sylvia Kuijsten

De buurman, Hans van Amerongen, wordt al snel gezien als hoofdverdachte en uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar en acht maanden. Er rijzen echter verschillende vragen rondom het bewijs in de zaak. De belangrijkste aanwijzing is het DNA van Van Amerongen dat onder de nagels van Ona is gevonden.

Het team van Project Gerede Twijfel, bestaande uit twaalf studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam onder leiding van onder meer rechtspsycholoog Peter van Koppen, heeft de zaak opnieuw onderzocht. Dat leidde tot de publicatie van De gescheurde nagel – Een alternatieve verklaring voor DNA-bewijs (Boom criminologie, 2017). Een boeiend relaas met een ontluisterende conclusie.

Deze recensie verscheen in het meinummer van het Advocatenblad. De hele editie is hier te lezen. 

Andere recensie vindt u hier.

Advertentie