Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet niet worden opgesplitst. Dat stelt de hoogste ambtenaar van het ministerie van V&J Siebe Riedstra (62) donderdag in een interview met het Algemeen Dagblad. ‘Het volgende kabinet kan beter twee aparte ministers op het departement aanstellen.’

Het ontmantelen van het ‘superministerie’, dat de VVD optuigde om zich als veiligheidspartij te profileren, is onderwerp van discussie omdat het te groot en onbestuurbaar zou zijn. Secretaris-generaal Riedstra vindt dat de omvang van het ministerie ‘niet uitmaakt’. Het is volgens hem ‘vele malen minder efficiënt’ als bijvoorbeeld de politie weer wordt ondergebracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘Alle onderwerpen die wij hier doen grijpen in elkaar. Hier zitten al die diensten bij elkaar aan tafel en zeggen we: jouw probleem is ook mijn probleem. Dat werkt niet zo als je twee afzonderlijke ministeries hebt.’

Riedstra pleit er liever voor twee ministers aan te stellen. Zo kan de een oog houden voor de opsporing van criminelen en bewaakt de ander ‘privacybelangen en rechtsstatelijke beginselen’. Hij ziet dat die ‘spanning te lang is ontkend’. ‘Ik denk dat het met twee ministers, die ieder een van die twee belangen in het oog houden, je gemakkelijker discussie krijgt.’ Riedstra zegt dat het ‘daarbij kan helpen’ als die twee ministers van een verschillende partij zijn.

Advertentie