De Turkse autoriteiten hebben dinsdag 23 advocaten opgepakt, meldt de NOS. Onder hen bevindt zich de directeur van Amnesty International Turkije, Taner Kiliç. Zijn huis en kantoor zijn doorzocht. 

Volgens het dagblad Hürriyet zouden de autoriteiten Kiliç verdenken van banden met Fethullah Gülen, die volgens de Turkse overheid achter de mislukte staatsgreep van juli 2016 zit. De 22 andere opgepakte advocaten zouden de messenger app Bylock hebben gebruikt, waarmee berichten te versleutelen zijn. De app is populair bij aanhangers van Gülen.

Amnesty International eist onmiddellijke vrijlating van de advocaten. ‘Omdat elk bewijs voor betrokkenheid bij misdrijven ontbreekt, roepen wij Turkije op om Taner Kiliç en de 22 anderen onmiddellijk te laten gaan en alle aanklachten tegen hen in te trekken,’ stelt de organisatie op haar website. Volgens Eduard Nazarski, directeur van de Nederlandse taak van Amnesty, zou de arrestatie van Kiliç verband houden met zijn mensenrechtenwerk.
Advertentie