‘We bevinden ons in Europa op een hellend vlak,’ zegt terrorisme expert Bibi van Ginkel van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael in Den Haag. Ze reageert daarmee op uitspraken van de Britse premier May. Die gaf woensdag tijdens een campagnebijeenkomst in Londen aan bereid te zijn wetten die mensenrechten garanderen te wijzigen als die in de weg staan bij het oppakken van terreurverdachten.

De premier wil het mogelijk maken extremisten op te pakken wanneer er wel genoeg signalen zijn dat ze een bedreiging vormen, maar er nog niet genoeg bewijs is voor vervolging. Ook moet het volgens May makkelijker worden om buitenlandse terreurverdachten uit te zetten. Verder overweegt ze de termijn dat terreurverdachten zonder aanklacht vast mogen worden gezet uit te breiden van veertien naar 28 dagen.

Zorgen bij mensenrechtenorganisaties

Met deze uitspraken lijkt May een trend te volgen: België en Frankrijk namen al eerder dergelijke maatregelen, zoals de inzet van extra militairen, invallen, arrestaties, het uitzetten van verdachten en massasurveillance. ‘Europa wordt daar als geheel niet veiliger door,’ aldus Van Ginkel tegen de NOS.

Recent voerden Britse autoriteiten al de maatregel in om terreurverdachten hun nationaliteit af te pakken. ‘Als iemand daardoor stateloos wordt, is dat in strijd met het internationaal recht en je zadelt andere landen op met het probleem.’ Hetzelfde geldt voor de ‘stop-and-search’ regels, die een tijd terug veel werden ingezet in Groot-Brittannië. ‘Iedereen die er buitenlands uitziet kan worden gefouilleerd. Daarmee benadeel je bepaalde bevolkingsgroepen,’ aldus Van Ginkel. ‘Er waren zelfs Britten die daarom shirts aantrokken met de tekst: I’m not a muslim.’

Advertentie