Advocaten hebben het afgelopen anderhalf jaar via Pro Bono Connect 42 ngo’s geholpen met gratis juridische bijstand. Dat staat onder meer te lezen in een rapport van Pro Bono Connect, het eerste Nederlandse pro bono clearing house dat bemiddelt tussen maatschappelijke organisaties die juridische hulp nodig hebben en advocatenkantoren die pro bono werk willen leveren.

Projectleider van Pro Bono Connect Alexandra Vader-de Rooy zei vorig jaar in het decembernummer van het Advocatenblad dat er een trend is dat advocaten meer terug willen doen voor de samenleving. Veel advocaten werken volgens haar wel eens pro bono, maar werken niet met gerichte, grote pro bono projecten. ‘De wens voor maatschappelijk verantwoord ondernemen groeit en er is ook meer bewustwording bij de jongere generatie.’ Bovendien kunnen advocaten een businesscase van Pro Bonowerk maken. ‘Cliënten en studenten vragen steeds vaker wat kantoren op dit vlak doen,’ zegt Vader-de Rooy. ‘Al die factoren samen zorgen voor een omslagpunt.’

Pro Bono Connect werd opgericht in november 2015 door het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). Het is een driejarig project dat loopt van januari 2016 tot en met december 2018. Dertien advocatenkantoren leveren een bijdrage aan Pro Bono Connect: AKD, Baker McKenzie, Clifford
Chance, CMS Derks Star Busmann, De Brauw Blackstone Westbroek, DLA Piper, HVG Law, Houthoff
Buruma, Linklaters, Loyens & Loeff, Nauta Dutilh, Simmon & Simmons en Stibbe.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie