Meer dan de helft van de hoogopgeleide werknemers, werkzaam in het Verenigd Koninkrijk en afkomstig uit de Europese Unie, zal het land waarschijnlijk nog voor de Brexit verlaten. Dat komt naar voren uit een onderzoek van Baker McKenzie onder 250 hoogopgeleide mensen bij beursgenoteerde bedrijven.

Van de respondenten, acht 56 procent ‘het zeer waarschijnlijk’ of ‘behoorlijk waarschijnlijk’ dat zij uit het Verenigd Koninkrijk vertrekken voor de afronding van de Brexit-onderhandelingen.

Discriminatie
Sinds het EU-referendum voelde 70 procent van de ondervraagden zich  kwetsbaarder voor discriminatie dan daarvoor. Met respectievelijk 94 en 88 procent was de angst voor discriminatie het hoogst in de gezondheidszorg en de financiële dienstverlening.

70 procent denkt dat onzekerheid over de verblijfstatus hun kansen op een hypotheek of lening kan beïnvloeden.

Gebrek aan werkgeversondersteuning
Meer dan de helft van de respondenten (55 procent) voelt geen steun van werkgevers. Van de groep die dat wel ervaarde (45 procent) vond 94 procent dat zeer nuttig. Baker McKenzie’s partner en expert op het gebied van Employment, Stephan Ratcliffe: ‘Werkgevers die op EU-werknemers bouwen, moeten actief stappen ondernemen om die werknemers te betrekken op het gebied van Brexit, en om hen bij te staan om onzekerheden voor hen en hun gezin aan te pakken.’
Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie