De bedragen die worden uitgekeerd aan smartengeld gaan geleidelijk omhoog, constateert de Vereniging van Letselschadeadvocaten. Volgens voorzitter Geertruid van Wassenaer is sprake van een stijging van circa tien procent in de afgelopen jaren. Ze zei dat woensdag in een interview met BNR.

De hoogte van het smartengeld is erg afhankelijk van de omstandigheden van het slachtoffer, stelt Van Wassenaer. ‘Is iemand werkzaam, wat voor werk doet hij; daar ligt in Nederland erg de nadruk op. Als iemand niet meer kan werken, wordt dat erger gevonden en krijgt iemand meer smartengeld dan wanneer dat niet zo is.’

Ondanks de lichte stijging blijft Nederland achter bij bijvoorbeeld Duitsland en Engeland, aldus Van Wassenaer. Een verkeerd geamputeerd been zou leiden tot een bedrag van zo’n honderdvijftigduizend euro, terwijl in Duitsland sprake is van een half miljoen.

Kringetje rondom smartengeld

De roep om hogere vergoedingen klonk het afgelopen decennia regelmatig. De rechterlijke macht en de advocatuur zitten echter vast in een cirkelredenering, stelt Van Wassenaer. ‘De rechters zeggen: geef ons meer informatie en feiten, dan kunnen wij u het recht geven voor hogere vergoedingen. De advocaten zeggen: leuk gezegd, maar als er geen uitspraken zijn voor houvast, kunnen wij niet om meer vragen. Uiteindelijk worden de meeste smartengeld vergoedingen toegekend buiten de rechter om via de verzekeraar, maar ook dan wordt er gekeken wat rechters hebben toegekend.’

Advertentie