Vanaf 2019 hebben advocaten een meldplicht bij de belastingdienst als ze voor een cliënt een buitenlandse fiscale route hebben uitgedacht. Dat staat in een voorstel dat de Franse EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane) woensdag in Brussel heeft gepresenteerd.

De meldplicht geldt voor constructies waarbij ten minste één Europese lidstaat is betrokken. Vanaf het moment van het opstellen van een nieuwe belastingconstructie heeft een advocaat vijf werkdagen om de belastingdienst daarover te berichten. De 28 EU-lidstaten moeten nog instemmen met de richtlijn voordat de bijbehorende meldplicht van kracht wordt.

De meldingsplicht geldt ook voor bankiers en accountants. De richtlijn is een reactie op onder andere de Panama Papers. Alleen al met de belastingconstructies die hierin werden beschreven ontdoken bedrijven en personen voor 173 miljard euro aan belasting.

Advertentie