Twee letselschadeadvocaten van het inmiddels opgeheven Amsterdamse kantoor Hampe Meyjes zouden tussen 2010 en 2012 ongeveer 135 politiedossiers hebben gekocht, om die vervolgens te gebruiken in procedures. Dat bleek woensdag tijdens de rechtszaak tegen de beide advocaten. 

Volgens het OM hadden de aangekochte politiedossiers met name betrekking op mishandelingen en verkeersongelukken. De twee advocaten kochten deze van een vrijwilligster bij de Amsterdamse politie. In ruil voor de dossiers zouden de twee advocaten haar hebben geholpen met het oprichten van haar eigen stichting voor slachtofferhulp.

De praktijken kwamen aan het licht toen een familielid van een dodelijk slachtoffer van een verkeersongeluk details over de verdachte in handen bleek te hebben. Die waren afkomstig van het kantoor van de advocaten.

Het tweetal wordt verdacht van ambtelijke omkoping, witwassen van dossiers en leidinggeven aan verboden gedragingen. Het OM overwoog tijdelijke ontzetting uit het beroep te eisen tegen de advocaten, maar eiste uiteindelijk een taakstraf van tweehonderd uur, omdat de verdachten afhankelijk zijn van hun baan. Ook hebben ze beiden een blanco strafblad.

Er zijn zes zittingen gepland voor de zaak. Begin augustus doet de rechter uitspraak.

Advertentie