Mensen die mogelijk een gevaar vormen voor de nationale veiligheid moeten meteen worden opgepakt, ook al is er weinig bewijs tegen hen. PVV-leider Wilders dient dinsdag in de Tweede Kamer een initiatiefwet in die dat mogelijk moet maken, meldt De Telegraaf.

Een potentiële terrorist kan nu vaak niet opgesloten worden, omdat er te weinig bewijs tegen hen is. Deze juridische horde moet snel worden genomen, vindt Wilders. De PVV-leider stelt voor de AIVD de mogelijkheid te geven potentiële terroristen voor een half jaar vast te zetten. Hij wil dat de AIVD iemand van straat kan halen na toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken. Een rechter moet dan binnen een week naar de zaak kijken, maar die rechter mag alleen marginaal toetsen of de AIVD juist heeft gehandeld.

Iemand zo lang opsluiten zonder bewijs van strafbare feiten gaat in tegen de beginselen van ons rechtssysteem. Wilders erkent in de Telegraaf dat het om een ingrijpende maatregel gaat, maar vindt niet dat er een grens wordt overschreden. ‘We staan bijna wekelijks in de Kamer slachtoffers van aanslagen in Europa te herdenken. We horen bijna altijd dat de daders bekend waren bij de inlichtingendiensten. Ik wil dat de AIVD wel preventief kan ingrijpen. Dit wetsvoorstel kan levens sparen. Er worden meer grondrechten geschonden als onschuldige burgers om het leven komen door een aanslag.’

In de Tweede Kamer is dinsdagavond een terrorismedebat. Wilders zal zijn plan dan toelichten.

Advertentie