Het debat over het belang van de dader versus die van het slachtoffer is woensdag opnieuw opgelaaid, aangewakkerd door RTL Nieuws. Die concludeerde op grond van eigen onderzoek dat ‘het Openbaar Ministerie daders van moord en doodslag na hun straf vrijwel ongehinderd laat terugkeren in de omgeving van de familie van hun slachtoffers’. 

RTL Nieuws onderzocht tien gevallen van nabestaanden die te maken kregen met een veroordeelde die na zijn straf bij hen in de buurt kwam wonen. Nabestaanden vinden het zwaar om te zien dat de dader hulp krijgt bij het opbouwen van een nieuw bestaan op een plek in hun omgeving, concludeert het nieuwsmedium. Sommigen zouden zelfs besluiten te verhuizen om de dader te ontlopen.

Onder meer Jos de Keijser, bijzonder hoogleraar complexe rouwverwerking aan de Rijksuniversiteit Groningen, komt aan het woord. Die stelt dat nabestaanden opnieuw getraumatiseerd raken als een dader vrijkomt en in de buurt gaat wonen. Het OM geeft te makkelijk toe aan de belangen van de dader, aldus De Keijser.

Het OM ontkent dat de belangen van veroordeelden zwaarder wegen dan die van slachtoffers. ‘Het vertrekpunt voor het OM is dat ongewenste contacten tussen slachtoffers of nabestaanden en veroordeelden voorkomen moeten worden.’

Advertentie