De Dag van de Rechtspraak, gehouden op donderdag 28 september, staat dit jaar in het teken van De rechter van de toekomst – De toekomst van de rechter. Dat meldt de Rechtspraak op de website.

Honderden rechters, politici, opinie- en beleidsmakers komen die dag in Utrecht bij elkaar om te praten over maatschappelijke, technologische en juridische ontwikkelingen die de toekomst van de rechtsstaat bepalen.

De Nederlandse rechtsstaat scoort internationaal gezien goed. Om dit te blijven doen is het noodzakelijk om niet door de toekomst te worden verrast. Daarom kijkt de Rechtspraak naar de (mogelijke) invloed van technologische ontwikkelingen als big data en artificial intelligence. Welke nieuwe mogelijkheden geven ze om rechters te ondersteunen bij hun werk? Of extremer: kunnen computers het werk van de rechter (deels) overnemen? Een robot op de stoel van de rechter, voor de meeste juristen is het een angstbeeld. Maar het is de vraag of ze er in Silicon Valley ook zo over denken.

Grote technologische veranderingen gaan hand in hand met maatschappelijke ontwikkelingen. Mensen worden mondiger, gezag is niet meer vanzelfsprekend en er is een wens om steeds sneller ‘bediend’ te worden. Dit schept verwachtingen. Verwachtingen die ook doorsijpelen richting de rechtspraak. Kunnen rechters hieraan voldoen? Moeten ze hieraan voldoen? Het thema van de Dag van de Rechtspraak dwingt hierover na te denken, aldus de Rechtspraak.

Advertentie