Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag vier verdachten in het langlopende Passageproces veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Het hof acht de verklaringen van twee kroongetuigen betrouwbaar. 

Het oordeel van het Hof over de verklaringen van de kroongetuigen werd met spanning tegemoet gezien. De beide mannen maakten deel uit van hetzelfde criminele circuit als de verdachten, maar verleenden het OM hun steun in ruil voor geld en strafvermindering.

De advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra, raadsmannen van één van de hoofdverdachten in het Passageproces, zeiden donderdag in de Volkskrant dat het OM de kroongetuigen niet heeft ingebracht met het oog op waarheidsvinding maar om een veroordeling te bewerkstelligen. Het OM stelde vorig jaar dat de inzet van kroongetuigen nodig was om de daders en opdrachtgevers van een reeks liquidaties te straffen. Als zij de dans zouden ontspringen, zou dat maatschappelijk niet te verantwoorden zijn, aldus het OM.

Anders dan de verdediging vindt het hof niet dat de kroongetuigen aantoonbaar hebben gelogen en derhalve dat hun verklaringen gebruikt mochten worden. Emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos spreekt van een opmerkelijk arrest. ‘Niet alleen heeft het hof de werkwijze van het OM en de afspraken met de kroongetuigen akkoord bevonden, maar het acht ook hun verklaringen betrouwbaar. Het een vloeit niet automatisch voort uit het andere. Temeer niet daar de verdediging alles uit de kast heeft gehaald om de legitimiteit en betrouwbaarheid van de kroongetuigen onderuit te halen.’

Volgens De Roos is nog niet te zeggen of de uitspraak van invloed is op toekomstige zaken. Daarvoor is het Passageproces te bijzonder, meent hij. ‘Maar dat het een opsteker is voor het OM moge duidelijk zijn.’

Lees ook onder meer de berichtgeving van Elsevier Weekblad en het Parool en het persbericht van de Rechtspraak.

Advertentie