De markt voor bedrijfsovernames en -fusies in Nederland is in de eerste helft van dit jaar gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2016, blijkt uit de M&A Insights Report van Allen & Overy. Voor geheel West-Europa is sprake van een sterke opleving in transactiewaarden, waarbij Groot-Brittannië de kroon spant.

De M&A-activiteit in West-Europa ligt volgens Allen & Overy met 363 miljard euro op het hoogste niveau van de afgelopen negen jaar. De dealwaarde steeg met 45 procent, ondanks een daling van 19 procent in dealvolumes. Dat duidt op een toename in grote strategische deals.

Binnen Europa doet met name het VK het goed: de inbound dealwaarde steeg met 86 procent en de outbound dealwaarde met 217 procent. Christiaan de Brauw, partner Corporate bij Allen & Overy: ‘De M&A resultaten in het VK zijn verrassend sterk. De onzekerheden die de Brexit en de recente verkiezingen met zich kunnen brengen hebben nog geen negatief effect gehad in het VK. Investeerders en kopers in continentaal Europa lijken ook nog relatief onaangedaan door de politieke onzekerheden. We verwachten dat de West-Europese M&A-markt als geheel ook in de tweede helft van dit jaar zal blijven groeien.’

Ook afgeblazen deals belangrijk

In Nederland was echter sprake van een afname in dealvolume en dealwaarde ten opzichte van 2016, zo blijkt uit de recente dealoverzichten uit Nederland. Er waren wel pogingen tot grote overnames zoals het bod van KraftHeinz op Unilever en het bod van PPG Industries op AkzoNobel, maar die leidden tot niets. Volgens De Brauw zijn de afgeblazen deals niettemin belangrijk voor het Nederlandse M&A landschap, ook in de toekomst. Hij wijst op de uitspraak van de Ondernemingskamer in de AkzoNobel zaak en het plan van Minister Kamp (EZ) over een mogelijke extra wachttermijn van een jaar bij vijandige overnames.

Klik hier voor het rapport van Allen  & Overy.

Advertentie