Het wetsvoorstel voor de Netherlands Commercial Court (NCC) wordt naar verwachting deze zomer aangeboden aan het parlement. Dat is het startsein voor de politiek.

Dat liet Herman van der Meer, president bij het Gerechtshof Amsterdam, donderdag weten tijdens een consultatiebijeenkomst voor advocaten over het procesreglement van het NCC. Het NCC is een speciale voorziening bij de Rechtbank en het Hof Amsterdam waarmee grote, internationale handelsconflicten, snel en in het Engels kunnen worden afgehandeld.

Het was het streven van de Rechtspraak om de voorziening 1 januari 2017 in de lucht te hebben, maar de consultatieperiode voor het benodigde wetsvoorstel ging toen pas van start. Over de datum wanneer het NCC dan wel ingevoerd zal worden, valt volgens Van der Meer niets te zeggen. ‘Het hangt er helemaal vanaf hoe de politiek het NCC zal beoordelen.’

Bieden van specifieke deskundigheid

Volgens Van der Meer is een speciale voorziening voor grote, internationale handelsconflicten van grote toegevoegde waarde. ‘Specialisatie wordt gewaardeerd door advocaten en cliënten, blijkt uit rapporten over de Maritieme kamer in Rotterdam, de octrooikamer in Den Haag en de ondernemingskamer in Amsterdam.’ De kamer voor internationale handelsconflicten past in dit rijtje. De verwachting is dat de te behandelen zaken binnen de kamer voornamelijk uit de hoek van corporate litigation zullen komen.

Doel van het NCC is een op het internationale bedrijfsleven toegesneden rechtsgang te bieden met specifieke deskundigheid en branchekennis van rechters. Rechtspraak op maat voor het internationale bedrijfsleven en in het Engels.

Advertentie