Met het veroordelen van Dino S. op basis van de verklaringen van twee kroongetuigen worden de sluizen naar meer liquidaties opengezet. Dat stellen advocaten Christian Flokstra en Nico Meijering van het Amsterdamse Ficq & Partners Advocaten maandag in NRC

Hun uitspraak volgt een week na de veroordeling van hun cliënt Dino S. door het gerechtshof in Amsterdam in het Passageproces. S. kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor het laten vermoorden van hasj- en vastgoedhandelaar Kees Houtman (2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).

‘We gaan al een tijdje richting een diep dal,’ zegt Meijering. ‘Het arrest van het hof is daar een voorbeeld van. Door Dino te veroordelen op basis van de verklaringen van twee kroongetuigen, zijn de sluizen nu helemaal opengezet. Mijn verwachting is dat dit arrest zal leiden tot meer liquidaties en veroordeling van onschuldigen.’

Staat van de rechtsstaat

Meijering waarschuwt voor het ‘preventief ruimen’ van mensen in de onderwereld en moordenaars die niet langer vrezen voor een levenslange gevangenisstraf als redenen. ‘Het arrest zegt iets over de staat van onze rechtsstaat. Je kunt dus veroordeeld worden tot levenslang op basis van de verklaringen van twee kroongetuigen die inconsistent verklaren én strijdig met harde feiten. Twee mannen die zelf betrokken zijn geweest bij moord.’

Flokstra: ‘In het strafrecht moet het gaan om waarheidsvinding. Ik begrijp echt niet dat het hof genoegen heeft genomen met deze verklaringen terwijl er zoveel tegenin te brengen is.’

Tot dusver is niet bekend of de advocaten van Dino S. in hoger beroep gaan.

Advertentie