Stichting Slachtofferhulp heeft een groep juristen in de arm genomen om te onderzoeken of kan worden voorkomen dat veroordeelde moordenaars en zedendelinquenten na hun vrijlating in de buurt van nabestaanden gaan wonen. Dat meldt het AD.

In Nederland bestaat er wel een gebiedsverbod waardoor verdachten die vrij rondlopen niet in de buurt van hun slachtoffers mogen komen. Zodra de straf is uitgezeten, vervalt dat verbod echter.

Het probleem is dubbel, aldus Victor Lammers, bestuurslid van Slachtofferhulp. ‘Hoewel de dader iets vreselijks heeft gedaan, moet hij weer zijn plek in de samenleving vinden. Tegelijk staat dat op gespannen voet met de belangen van nabestaanden.’

Dader in de buurt groot probleem

RTL Nieuws publiceerde eerder deze maand haar onderzoek, waarbij tien gevallen werden bekeken waarin de veroordeelde na het uitzitten van de straf (weer) in de buurt kwam wonen. Daaruit bleek dat nabestaanden het zwaar vinden om te zien dat de dader hulp krijgt bij het opbouwen van een nieuw bestaan op een plek in hun omgeving. Sommigen zouden zelfs besluiten te verhuizen om de dader te ontlopen.

België kent al een permanent woonverbod in de buurt van slachtoffers. Stichting Slachtofferhulp hoopt hetzelfde te bereiken. Lobbyen daarvoor begint na de zomer.

Advertentie