NRC-journalist Marcel Haenen schrijft de biografie van een van de meest kleurrijke advocaten van Nederland: mr. Max Moszkowicz sr (1926) uit Maastricht. Voor zijn werk aan dit boek over oorlog en advocatuur is Haenen op zoek naar bronnen en getuigen.

Het levensverhaal van de Limburgse strafpleiter omspant ruim een eeuw geschiedenis en begint in Pools Galicië, waar zijn ouders Abraham Moszkowicz en Feiga Raab in 1902 zijn geboren. Op de vlucht voor pogroms en armoede trekt deze Joodse familie na de Eerste Wereldoorlog naar Essen in Duitsland. In 1933 komt Hitler aan de macht en moet de familie opnieuw uitwijken. Ze worden opgevangen in het plaatsje Amby bij Maastricht.

De afgelopen twee jaar is Haenen samen met de Leidse historica dr. Claire Weeda vooral druk geweest met het reconstrueren van het oorlogsverleden van de Limburgse advocaat. Moszkowicz  heeft de concentratiekampen van Auschwitz, Mauthausen, Melk en Ebensee overleefd. De biografie hoopt antwoord te geven op de vraag wat Moszkowicz – die zelf nooit veel heeft verteld over zijn tijd in Duitse gevangenschap – als krijgsgevangene allemaal heeft meegemaakt en hoe hij in staat was bijna duizend dagen in concentratiekampen te overleven. Als enige van zijn familie keerde hij na de oorlog terug in Maastricht.

Het tweede deel van het boek zal gaan over zijn leven als advocaat. Moszkowicz opende in 1958 zijn advocatenkantoor in Maastricht. Hij leidde een groot aantal civilisten op en was onder meer leermeester van strafadvocaten als Piet Doedens, Theo Hiddema en Geert-Jan Knoops. Met zijn zonen David, Robert, Max jr. en Abraham wist hij een van de bekendste maatschappen van Nederland op te zetten.

Via het Advocatenblad hoopt Haenen (1960) in contact te komen met mensen die Moszkowicz beroepsmatig hebben meegemaakt. Collega’s van hem maar ook magistraten of opsporingsambtenaren die interessante herinneringen aan Moszkowicz hebben, worden gevraagd contact met Haenen op te nemen. Hij kan worden bereikt via mailadres [email protected]

De biografie zal naar verwachting eind 2018 bij uitgeverij Querido verschijnen.

Advertentie