De Utrechtse blogger Sebastiaan Beens heeft aangifte gedaan tegen oud-staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van diens uitspraken in De Groene Amsterdammer over rechtsbijstand afgelopen mei. Dat meldt de blogger op zijn website.

Teeven legde zich na de verkiezingen van 2012 toe op de bezuiniging op de advocatuur. ‘Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging,’ zo zou de oud-staatssecretaris in het interview hebben gezegd.

In de aangifte, geredigeerd door de Utrechtse advocaat Yehudi Moszkowicz, beschuldigt Beens de voormalig politicus van oplichting en het plegen van een ambtsmisdrijf. ‘Mijn cliënt voelt zich in zijn rechten aangetast,’ aldus Moszkowicz. ‘In artikel 18 Gw staat dat eenieder zich in rechte kan doen bijstaan. Op het moment dat een advocaat niet meer voldoende tijd kan besteden aan een zaak, wordt dat recht geschonden.’

Al met al voldoende grond voor aangifte, volgens de advocaat. Hij verwijst daarbij ook naar een eerder artikel uit de NRC, waarin zeven strafrechtenadvocaten, onder andere Gerard Spong en Sydney Smeets, aangeven dat de handelswijze van Teeven ‘het pijnlijke verwijt van oplichting’ verdient.

Interview De Groene Amsterdammer
In het betreffende interview uit het Amsterdamse opinieblad stelt Teeven dat hij niet wakker ligt van het gegeven dat Nederland van alle landen in Europa mensen het snelst en vaakst in voorlopige hechtenis stopt, ook steeds vaker ten onrechte.

Volgens algemeen deken Bart van Tongeren toonde Teeven met zijn uitspraken ‘publiekelijk de echte reden voor forse bezuinigingen binnen de advocatuur: als oneigenlijk middel voor criminaliteitsbestrijding’.

Of er nog meer burgers van plan zijn aangifte te doen tegen Teeven omtrent de kwestie, weet Moszkowicz niet. Beens kwam vorig jaar in het nieuws naar aanleiding van de strafzaak tegen Holleeder. De Nederlandse Staat eiste in kort geding dat Beens een link op zijn website naar geheime dossiers in de zaak zou verwijderen. De rechter honoreerde die eis en stelde een publicatieverbod in met betrekking tot alle informatie uit het strafdossier.

Advertentie