Voor Hans-Ueli Vogt, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Zürich, kan directe democratie niet direct genoeg zijn. Hij lanceerde de initiatiefwet ‘Schweizer Recht statt fremde Richter’, dat eind 2018 onderwerp van een referendum moet zijn.

Strekking: Zwitserland hoeft zich niet te houden aan internationale verdragen als die niet via een referendum zijn goedgekeurd. Daaruit volgt dat Zwitserland zich moet losmaken van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM). Zo wordt voorkomen dat Europese rechters in Straatsburg hun neus steken in Zwitserse aangelegenheden.

Collega-hoogleraren van Vogt omschrijven zijn voorstel als levensgevaarlijk. Het EVRM betekent voor de Zwitsers een garantie van hun grondrechten. Dat verdrag opzeggen, levert het land uit aan de willekeur van demagogen.

Lees verder bij De Groene Amsterdammer.

Advertentie