Nog snel even voor KEI begint in Midden-Nederland en Gelderland een zaak aanhangig maken; dat lijken advocaten niet te doen. Digitaal procederen is vanaf 1 september verplicht in vorderingszaken met verplichte procesvertegenwoordiging bij die twee rechtbanken. De Rechtspraak ziet deze week geen toename aan handelszaken.

Wekelijks worden ongeveer twintig handelszaken aangebracht in Midden-Nederland en Gelderland. ‘Beide rechtbanken zien dat het aantal zaken dat zij deze week ontvangen niet verschilt van wat gebruikelijk is,’ laat een woordvoerder van de Rechtspraak weten.

Tussen 1 november 2016 en 31 augustus 2017 konden advocaten deelnemen aan de zogeheten pre-pilot en vrijwillig kiezen voor digitaal procederen in Midden-Nederland en Gelderland. Het Utrechtse kantoor Benvalor was een van de deelnemers aan de pre-pilot, maar heeft in die periode geen digitale civiele vorderingsprocedure kunnen beginnen. ‘Daarvoor is toestemming van de wederpartij vereist en dat is helaas nooit gelukt,’ zegt advocaat Marije van den Bergh.

Van den Bergh heeft het systeem wel uitgebreid kunnen testen de afgelopen maanden. ‘Als je het gezien hebt, wil je je eerste zaak doen.’ Vanaf 1 september moet elke vorderingszaak met een belang van meer dan 25.000 euro digitaal worden gevoerd. ‘Log eens in en doe of je een zaak aanmaakt. Kijk gewoon eens rond,’ tipt Van den Bergh. ‘Maar druk niet op indienen, want dan ben je griffierecht verschuldigd.’

Rechter Dory Reiling adviseert advocaten ook de goede naamgeving in de gaten te houden. ‘Daarmee kan de rechter snel zien hoe het dossier in elkaar zit.’ Voor bewijsstukken moet de naam luiden: bewijsstuk, afkomstig van…, met een volgnummer, conform het procesreglement.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie