Het online platform www.uitelkaar.nl, dat het voor echtparen mogelijk maakt om online een echtscheiding te regelen, gaat eind deze week of begin volgende week in de lucht. Dat laat Chief Operations Officer Laura Kistemaker desgevraagd weten.

Met de lancering van www.uitelkaar.nl krijgt Rechtwijzer uit Elkaar een doorstart. Rechtwijzer uit Elkaar werd in 2015 opgericht door de Raad voor Rechtsbijstand, de non-profit organisatie Hiil Justice Innovation en het IT-bedrijf Modria. De partijen lieten eind maart 2017 weten dat de markt het platform overneemt. ‘Wij hebben met de ontwikkeling van Rechtwijzer uit elkaar geïnvesteerd in online scheiden waarbij burgers meer zelf kunnen doen en tegelijkertijd meer samenwerken,’ aldus de Raad voor de Rechtsbijstand. ‘De markt neemt het nu over.’

Doorstart
Afgelopen zomer werkte legal tech startup Justice42, een spinout van HiiL, aan de ontwikkeling van www.uitelkaar.nl. ‘Er is gewerkt aan een software-update en aan een nieuwe look and feel, maar verder is het concept hetzelfde,’ aldus Kistemaker die eerst voor Hiil werkte.

Volgens Kistemaker werd het oude platform HiiL te duur. Door met een ander IT-platform en software van Nederlandse bodem te werken voor www.uitelkaar.nl zijn de kosten omlaag gebracht. ‘Hierdoor kunnen we meer zelf doen. Daarnaast houden we de organisatie klein. Ook is het tarief voor de deelnemers verhoogd tot 425 euro per persoon.’

Scheidingsplan
Voor de gebruikers werkt het systeem vrijwel hetzelfde als het oude Rechtwijzer uit elkaar. De echtgenoten die willen scheiden brengen ieder voor zich hun eigen situatie in beeld en maken zelf een scheidingsplan. Daarna werken de partners samen aan een aanvaardbaar plan, waarbij ze voor vaste bedragen hulp kunnen inschakelen. Zo is het mogelijk een advocaat te vragen het hele plan te beoordelen. Deze reviewer kan voor de partijen ook een gezamenlijk verzoekschrift opstellen en indienen, waarna de rechter de echtscheiding kan uitspreken.

Advertentie