Vooral negatieve gevolgen voor de kinderen en de persoonlijke financiën spelen mee bij angst voor een scheiding. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Hieraan werkten vijfhonderd respondenten mee.

Voor een ruime meerderheid van de ouders (67,5 procent) zijn de negatieve gevolgen voor de kinderen de grootste angst. Vrouwen maken zich daarbij vooral zorgen over het welzijn van de kinderen, terwijl mannen met name bang zijn dat de band met hun kinderen zal veranderen.

‘Ons landelijke onderzoek onder mensen die zijn gescheiden, geeft een goed beeld van de gevoelens die zij hebben voordat eventueel een scheiding in gang wordt gezet,’ zegt Dianne Kroezen, voorzitter vFAS en scheidingsadvocaat bij het Amsterdamse Fam. Advocaten, in een persbericht. ‘Wij weten uit de praktijk dat zowel mannen als vrouwen zich in een dergelijke situatie grote zorgen maken over de kinderen. Het onderzoek bevestigt dat beeld.’

Betere afspraken

Ongeveer 44 procent van de respondenten geeft aan dat ze achteraf de scheiding anders had moeten regelen. Als voornaamste reden daarvoor wordt het maken van betere afspraken genoemd.

Het onderzoek maakt deel uit van de campagne rond de jaarlijkse ‘Dag van de Scheiding’, dit jaar op vrijdag 8 september. Meer informatie daarover is te vinden op de bijbehorende website.

Advertentie