‘Er is minder mededogen in de samenleving, alles moet worden afgestraft,’ constateert strafadvocaat Willem Bierens uit Assen. In de aanloop naar de samenstelling van een DvhN-lezersjury bij de rechtbank in Assen vertellen een strafrechter, een officier van justitie en een advocaat over hun werk. 

Ondanks het – in zijn ogen – verharde klimaat in de samenleving is Willem Bierens (58) nog altijd met plezier advocaat. Maar hij denkt wel met lichte weemoed terug aan zijn beginjaren, toen anders tegen straffen van plegers van misdrijven werd aangekeken.

De Asser raadsman vindt het geen straf om piketdiensten te draaien. Van het spreekrecht voor slachtoffers is hij daarentegen minder voorstander. ‘Ik vind dat slachtoffers nu veel te veel tijd en ruimte krijgen tijdens een strafzaak. De strafzitting is bedoeld om vast te stellen hoe een verdachte die de wet overtrad, moet worden bestraft.’

Lees verder bij Dagblad van het Noorden.

Advertentie