De oogst van de eerste week van KEI civiel 1.0 is zestien zaken. Dat laat de Raad voor de rechtspraak weten. Sinds 1 september is digitaal procederen verplicht bij de rechtbanken Midden-Nederland en Gelderland in handelszaken met een belang van meer dan 25.000 euro.

De Rechtspraak is tevreden en noemt het een ‘soepele start’. ‘Mooi dat het begint te lopen en dat er al zestien zaken zijn ingediend,’ zegt Rechtspraak-voorlichter Annelies van Knippenbergh. ‘De techniek doet wat het moet doen,’ zegt rechter Selinde Boks-Boom, projectleider voor KEI civiel. Wel was er de eerste dag een kleine technische storing: bij een enkele zaak constateerde de Rechtspraak vertraging waardoor de procesinleiding niet direct zichtbaar was. Meteen werd spoedonderhoud ingezet, vanaf 19.00 uur ‘s avonds in plaats van de gebruikelijke 20.00 uur, waarna de storing snel verholpen was.

Vrijwillig digitaal procederen in civiele zaken was vanaf november 2016 al mogelijk bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland. In de niet-verplichte pre-pilot werden vier zaken digitaal ingediend. Per 1 september moeten alle vorderingszaken met verplichte procesvertegenwoordiging in die twee arrondissementen ingediend worden via Mijn Rechtspraak of Het Aansluitpunt Rechtspraak. In de eerste vierentwintig uur kwamen vier procesinleidingen binnen. Na een week staat de teller op zestien. Rechtbank Midden-Nederland en Gelderland ontvangen doorgaans twintig zaken per week.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie