Minder dan vijf procent van de advocaten heeft een vermogen van minstens één miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij 800 van de ruim 106.000 miljonairshuishoudens is de hoofdkostwinner werkzaam in de advocatuur.

In de CBS-rapportage, uitgevoerd op verzoek van Van Lanschot Bankiers, is de definitie van ‘miljonairs’ particuliere huishoudens, woonachtig in Nederland met een vermogen van minstens één miljoen euro. In tegenstelling tot andere CBS-publicaties is voor dit onderzoek de waarde de eigen woning en de eventueel daarop rustende hypotheekschuld niet meegeteld in het saldo van bezittingen en schulden.

Volgens het CBS waren er op 1 januari 2015 ruim 106.000 miljonairshuishoudens. Bij ongeveer twee derde van die huishoudens hadden de hoofdkostwinners loon of winst als voornaamste inkomensbron. ‘Specialistische zakelijke dienstverlening’ vormt een van de vijf branches waarin de meeste miljonairs te vinden zijn. In de subcategorie ‘advocatenkantoren’ waren in 2015 volgens het CBS 800 werkzame miljonairs actief. Dat is minder dan vijf procent van de in totaal 17.300 advocaten.

Het CBS becijferde ook dat miljonairs minder vaak scheiden, minder vaak roken en minder vaak overgewicht hebben dan niet-miljonairs. In de provincies Zeeland en Utrecht zijn relatief vaak miljonairshuishoudens te vinden. Gemiddeld hebben miljonairs 2,9 miljoen aan vermogen.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie