Oud-minister André Rouvoet (55) wordt voorzitter van het platform Divorce Challenge, dat vechtscheidingen probeert tegen te gaan. Dat meldt de Rijksoverheid.

‘De meeste ouders stellen het belang van hun kinderen echt wel voorop en zijn er niet op uit hun kind schade aan te doen,’ zegt Rouvoet tegen RTL Nieuws. ‘Maar het systeem en hoe dingen werken in ons land kunnen ook escalerend werken.’

Volgens de voormalig politicus van de ChristenUnie kan de overheid met initiatieven als de Divorce Challenge de trauma’s die kinderen oplopen door vechtscheidingen tegengaan. ‘Soms kan het daarbij nodig zijn de wet aan te passen, maar ook kleine aanpassingen kunnen leiden tot een betere situatie.’

Als voorzitter moet Rouvoet alle verschillende partijen die te maken hebben met scheidingen samenbrengen, waaronder de advocatuur, rechtspraak, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Het doel? ‘Scheiden zonder schade.’

Divorce Challenge

De Divorce Challenge is een initiatief van het Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) en stamt uit november 2015. Iedereen kon na lancering van het platform ideeën aandragen om vechtscheidingen tegen te gaan. Ook verschillende advocaten leverden input. ‘Een jaar of tien, vijftien geleden was het ondenkbaar dat de overheid zich hiermee zou bezighouden,’ aldus Rouvoet. ‘Maar de Divorce Challenge vormde een kantelpunt.’ In totaal werden zo’n 500 ideeën ingediend.

Advertentie