De afgelopen zomer keerden 36 kinderen niet terug vanuit het buitenland nadat ze door een van hun ouders waren meegenomen voor vakantie, meestal onder het mom van familiebezoek. Dat is meer dan in voorgaande jaren, blijkt uit cijfers van het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO). 

De stijgende lijn is zichtbaar sinds 2014. Toen werden er negentien kinderen meegenomen. In 2015 waren dat er 25 en in 2016 34. ‘Soms komen ouders er samen niet uit in welk land hun kinderen zullen opgroeien. De zomervakantie wordt dan gebruikt om een beslissing te forceren,’ aldus het IKO, dat mensen juridisch bijstaat.

Van de 36 kinderen werden er deze zomer 27 ontvoerd door de moeder en negen door de vader. Het jongste kind is zes maanden, de oudste vijftien jaar. De meeste kinderen werden meegenomen naar Polen, Marokko en Turkije.

Ook het omgekeerde vindt plaats: deze zomer werden twaalf kinderen naar Nederland ontvoerd.

Advertentie