De Tweede Kamer behandelt op korte termijn het wetsvoorstel dat nodig is om de Netherlands Commercial Court (NCC) in te stellen. Het voorstel is gisteren niet controversieel verklaard. 

Wetsvoorstellen die controversieel zijn, kunnen pas behandeld worden als er een nieuwe regering is. Nu het NCC-wetsvoorstel niet controversieel is verklaard, kan het behandeld worden door de Tweede Kamer. De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Frits Bakker is daar blij om. ‘Het brengt de NCC weer een stap dichterbij,’ zegt Bakker. ‘Wij zijn klaar om van start te gaan zodra dit wettelijk kan.’

Bakker kondigde in september 2014 het plan aan voor een speciale rechtbank die grote en internationale handelsconflicten snel en in het Engels afdoet. De handelsrechtbank, als speciale voorziening bij de Rechtbank Amsterdam en het Hof Amsterdam, zou per 1 januari 2017 van start gaan, maar kende al enig uitstel. Het wetsvoorstel dat de Netherlands Commercial Court mogelijk maakt werd afgelopen zomer naar de Tweede Kamer gestuurd.
Nathalie Gloudemans-Voogd
Advertentie