De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland heeft haar leden opgeroepen donderdag in Den Haag te protesteren tegen de recente arrestatie van zestien mensenrechtenadvocaten in Turkije. De VSAN-leden is gevraagd aan het eind van de middag in toga te verschijnen bij de Turkse ambassade. 

De protestactie is een initiatief van de AED (European Democratic Lawyers). Volgens de AED houdt de arrestatie vermoedelijk verband met het feit dat de advocaten enkele activisten bijstaan die momenteel in hongerstaking zijn gegaan. Het totaal aantal advocaten dat sinds de coup in Turkije strafrechtelijk is vervolgd komt hiermee op 1343, aldus de AED.

De VSAN verwacht dat enkele tientallen advocaten deelnemen aan het protest. ‘We ontvangen aanmeldingen van alle kanten en krijgen via e-mail veel steunbetuigingen’, aldus een woordvoerder. Het is de bedoeling de steunbetuigingen te overhandigen aan de Turkse ambassade.

Vergelijkbare protestacties worden ook gehouden in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland.

Lees hier de verklaring van de AED

Advertentie