De advocaten van de 35 personen die aangifte tegen Wilders deden in de ‘minder Marokkanen’-zaak liggen in de clinch met de Raad voor Rechtsbijstand. Ze krijgen geen vergoeding, omdat er volgens de raad geen noodzaak voor rechtsbijstand bestaat. ‘Het gaat hier om een relatief licht vergrijp,’ aldus de raad in het AD.

Onbegrijpelijk volgens Göran Sluiter, advocaat bij het Amsterdamse Prakken d’Oliveira. Hij staat acht van de aangevers bij. ‘Ze hebben absoluut een advocaat nodig, omdat het gaat om een ingewikkelde juridische zaak. Daarnaast willen ze niet zelf het woord voeren in de rechtszaal vanwege de enorme media-aandacht. Zonder rechtsbijstand kunnen ze geen advocaat betalen en ik kan zonder vergoeding niet werken.’

Het hoger beroep in de zaak zou eigenlijk eind oktober van start gaan. Sluiter heeft het Gerechtshof Den Haag deze week verzocht de zaak uit te stellen. De zaak zou dan worden opgeschoven naar volgend jaar vanwege het beroep dat de Raad voor de Rechtsbijstand heeft ingesteld bij de Raad van State over de toevoegingen van de advocaten in de zaak.

Advertentie