Advocaten moeten toegang kunnen krijgen tot hun cliënten zonder daarvoor te hoeven betalen. Toch rekende de penitentiaire inrichting Rotterdam kosten voor terugbelverzoeken van advocaten. Na een klacht werd de maatregel teruggedraaid. 

Advocaten die contact zoeken met hun cliënten die vast zitten in een penitentiaire inrichting kunnen niet rechtstreeks bellen. In plaats daarvan moeten ze een terugbelverzoek indienen. Advocaat Jaap Baar merkte dat hij alleen een terugbelverzoek kon indienen via een betalende dienst van een private partij, tenzij er sprake was van spoedeisendheid. Hij kondigde aan een klacht in te dienen, die ondersteund werd door de vereniging van jonge strafrechtadvocaten NVJSA.

Volgens Baar is de gang van zaken in strijd met artikel 39 lid 4 van de Penitentiaire beginselen wet. Daarin is bepaald dat de gedetineerde in staat wordt gesteld met zijn advocaat contact te hebben als daarvoor de noodzaak en gelegenheid bestaat. Spoedeisendheid wordt niet vereist. ‘Daarnaast speelt dat het vragen van een onderbouwing van de noodzaak de cliënt dezelfde dag te spreken is wat ons betreft strijdig met de geheimhouding,’ zegt Baar.

Reclame

De commerciële partij die de terugbelverzoeken tegen betaling in nam, plaatste bovendien reclame van andere kantoren op de uitdraai die de gedetineerden krijgen. Ook daar is de NVJSA op tegen. ‘En de vraag is hoe beveiligd de communicatie is via een private aanbieder,’ voegt Baar, tevens penningmeester van de NVJSA, toe.

Naar aanleiding van de situatie in Rotterdam en een eerder vergelijkbaar incident in Sittard heeft de NOvA contact opgenomen met de DJI. De DJI heeft aan de NOvA laten weten dat dergelijke betaalde diensten inderdaad niet bedoeld zijn voor advocaten.

De maatregel in Rotterdam is inmiddels teruggedraaid. Deze week liet de PI Rotterdam weten dat advocaten hun nu terugbelverzoeken kunnen indienen door een e-mail te sturen naar de Bevolkingsadministratie. Ook in Sittard konden advocaten snel weer contact opnemen met hun cliënten zonder te betalen.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Oproep: moet u ook betalen voor terugbelverzoeken bij een PI? Laat het ons weten op [email protected]

Advertentie