Op kosten van Allen & Overy een weekje doorbrengen in San Francisco en Silicon Valley. Dat wil menig student wel. Dus toen de Amsterdamse tak van het kantoor aankondigde dat de business course dit jaar in California plaatshad, stroomden de aanmeldingen binnen. ‘Iedereen heeft het erover, maar ze hebben eigenlijk geen idee wat er in San Francisco allemaal gebeurt,’ zegt Aafke Landsmeer, advocaat bij Allen & Overy en een van de mentoren. ‘Nu konden ze het met eigen ogen zien.’

Door Nathalie Gloudemans-Voogd

De uitverkorenen kregen aan het begin van de business course in Amsterdam een college over ondernemingsrecht en pitchten vervolgens de diensten van Allen & Overy bij een fictieve cliënt. De aansluitende borrel kreeg die vrijdagavond voor de twintig geselecteerde ‘hipo’s’ een onverwacht staartje. Ze hadden de pitch gewonnen en moesten stante pede naar het hart van de high-tech industrie. Allen & Overy’s recruitmentleus is per slot van rekening ‘Embrace the unexpected’.

Dat bleek de leidraad voor de week, net als in het echte leven van een advocaat, zeker een die transacties doet. Tussen een uitstapje naar de Golden Gate Bridge en een rondleiding over Universiteit Stanford, kwam abrupt een hoorzitting bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook werden de deelnemers verrast door een nagebootste cyberaanval. En aan het eind van de week stonden de aankomend juristen ineens voor Greg Roussel, de man die voor Facebook de overnames van Whatsapp en Instagram begeleidde. ‘Dan denk je wel twee keer na of alles voldoet aan de eisen,’ zegt deelnemer Daniel Agranovich. ‘Gelukkig kregen we positieve feedback van hem.’

De war stories van M&A-veteraan Roussel maakten duidelijk dat transacties in de Verenigde Staten echt anders verlopen, merkte advocaat en mentor Landsmeer. ‘Verwacht geen uitgebreide due diligence en partijen die er nog even tien nachtjes over slapen,’ zegt ze. ‘In de Verenigde Staten stellen de advocaten pagina’s na pagina’s garanties op en als het misgaat, hoor je het wel.’ Dus als in Nederland een buitenlandse cliënt moeilijk doet bij een overname kan dat komen omdat ze iets anders gewend zijn, leerden de studenten. Dat is als ze eenmaal advocaat zijn (het merendeel solliciteert na The Voyage to the Valley bij Allen & Overy) dan in elk geval niet onverwacht.

Dit artikel is ook verschenen in het Advocatenblad van september 2017.

Advertentie