De vraag naar juristen neemt weer toe. In het derde kwartaal van 2017 was het aantal geadverteerde juridische vacatures vijf procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat concludeert recruitmentorganisatie Robert Walters op basis van actuele gegevens van Jobfeed, dat het unieke aantal online geadverteerde vacatures in Nederland in kaart brengt. In absolute zin nam het aantal juridische vacatures toe van 2.383 naar 2.508. De vraag naar advocaten groeide met 17 procent. Voor fiscalisten werd er 24 procent meer geadverteerd, terwijl het aantal vacatures voor juridisch adviseurs toenam met twintig procent.

General counsels

Robert Walters noemt de groei van de vraag naar general counsels opvallend. Waar in het derde kwartaal van 2016 nog 22 vacatures online stonden voor die functie, is de vraag in Q3 van 2017 met 46 advertenties meer dan verdubbeld. ‘De huidige generatie general counsels zit vaak al jarenlang op dezelfde plek. Tijdens de economische malaise van de afgelopen vijf tot zeven jaar hebben zich weinig kansen voorgedaan op dit niveau,’ zegt Joyce Toeset, managing consultant bij Robert Walters.

Aantrekkende markt

‘Bovendien kenmerkt deze groep professionals zich over het algemeen als risicomijdend. Nu de markt aantrekt krijgen general counsels weer het vertrouwen om een overstap te maken. Ze hebben zin in een nieuwe uitdaging. Deze beweging zorgt ervoor dat er weer veel vacatures ontstaan.’

Volgens Toeset worden er daarnaast meer nieuwe posities voor general counsels in Nederland gecreëerd. ‘Dit komt enerzijds doordat organisaties nieuwe hoofdkantoren Nederland openen, anderzijds door startups die de juiste grootte bereiken om een general counsel aan te nemen.’ Zo kunnen senior legal counsels de overstap maken naar general counsel.

Salaris

Een gevolg van de aantrekkende markt is volgens Toeset dat de salarissen meegroeien. ‘Er bestaan nog steeds grote verschillen in beloning tussen Nederlandse en buitenlandse ondernemingen. Nederlandse organisaties delven daarbij het onderspit. Zeker bij van origine Amerikaanse organisaties ligt het salaris beduidend hoger. Door het aantrekken van de markt zien we nu de salarissen voor general counsels bij Nederlandse organisaties aan een inhaalslag beginnen.’

Advertentie