Er zijn plannen om de nieuwe rechtbank in Breda te voorzien van een extra beveiligde zittingszaal voor strafzaken met een zeer hoog veiligheidsrisico. De rechtbank Zeeland-West-Brabant kijkt momenteel naar de mogelijkheden voor een dergelijke ‘bunker’, zo meldt BN DeStem.

De nieuwe rechtbank, die sowieso zal worden voorzien van meer dan reguliere veiligheidsmaatregelen, staat momenteel in de steigers naast het Breda NS-station. De bunker zou de vierde in Nederland zijn: er bestaan al extra beveiligde zittingszalen in Amsterdam, Rotterdam en op Schiphol. Belangrijke criteria voor de locatie zijn de mogelijkheden tot beveiliging, goed beheer en verschillende transportvormen voor verdachten.

Volgens de krant moest de rechtbank Zeeland-West-Brabant het afgelopen jaar 29 keer naar een extra beveiligde zittingszaal uitwijken, onder andere tijdens het proces tegen No Surrender-oprichter Klaas Otto. Er waren toen aanwijzingen dat Otto een behandelend officier van justitie zou willen laten liquideren.

Advertentie