Stef Blok komt niet terug in het nieuwe kabinet en stapt uit de politiek. Vanaf begin dit jaar bekleedde de VVD-er de functie van minister van Veiligheid en Justitie. Hij heeft nog geen nieuwe plannen. ‘Het moet wel spannend zijn,’ zegt hij tegen het FD.

‘Ik ben 52 en hoop nog tot mijn zeventigste te werken. Dan is het nu een mooi moment om de overstap te maken,’ aldus Blok. Hij nam het ministerie van V&J op 27 januari jongstleden over van Ard van der Steur, die zich gedwongen zag op te stappen.¬†Daarvoor was hij onder andere vier jaar minister voor Wonen en Rijksdienst.

De stelling dat V&J te groot is geworden, weerlegt Blok. ‘Daar wordt zo romantisch over gedaan, alsof vroeger alles beter was. Toen waren de aansluitingsproblemen tussen politiek, Openbaar Ministerie en rechterlijke macht nog groter.’

Een tip van Blok aan zijn opvolger: ‘Zorg dat de dagelijkse praktijk goed gaat en leg niet alle individuele gevallen op je bureau.’

Advertentie