De Raad van Discipline te Amsterdam heeft een advocaat geschrapt wegens ondermaatse dienstverlening en het negeren van verzoeken van de Amsterdamse deken.

De advocaat stond een bedrijf bij in een arbeidsconflict. Daarbij communiceerde hij volgens de deken onvoldoende met zijn cliënt, kwam hij onvoldoende op voor diens belangen en was zijn financiële administratie niet op orde. Daarnaast reageerde hij niet op herhaaldelijke verzoeken van de deken, wat onderzoek naar de klacht van de cliënt onmogelijk maakte.

Klachten gegrond

De raad gaat mee in de bezwaren van de deken. De advocaat heeft gedragsregel 37 geschonden door na te laten de deken van de gevraagde inlichtingen te voorzien. Dat de deken de advocaat tweemaal uitstel verleende, mocht niet baten. De raad rekent dat de advocaat zwaar aan. Daarbij telt mee dat de advocaat al driemaal eerder tuchtrechtelijk is veroordeeld, wat leidde tot een drietal berispingen. ‘Dit laat zien dat de gedragingen van verweerder geen incidenten betreffen, maar passen in een structureel patroon van volstrekt onvoldoende besef van verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid in de wijze waarop hij zijn kantoor organiseert en met betrekking tot de belangen van cliënten.’

Onverantwoord gedrag

Ook de tekortkomingen in de dienstverlening van de advocaat richting zijn cliënt staan volgens de raad vast. De advocaat liet daarbij volgens de raad niet merken dat hij zijn fouten inzag. ‘Evenmin geeft zijn gedrag aanleiding om verbetering in de toekomst te verwachten, integendeel.’

De raad komt dan ook tot de conclusie dat het niet verantwoord is dat de advocaat nog langer zijn praktijk uitoefent, met schrapping tot gevolg.

Advertentie