Een van de winnaars van de Financial Times Innovative Lawyers award is de Britse advocatenmarktplaats Lexoo, waar ruim twintig Nederlandse advocaten voor werken. De start-up werd opgericht door de Nederlandse oud-advocaat Daniel van Binsbergen. 

De jury beoordeelde de inzendingen op originaliteit, leiderschap en impact. Met twee negens en een acht haalde Lexoo de hoogste score in de rubriek ‘supporting start-ups‘. De Britse marktplaats matcht tegen een vergoeding klanten met gespecialiseerde advocaten. Het algoritme zoekt de juiste persoon -veelal voormalig advocaten van grote kantoren die een eigen praktijk zijn begonnen- voor de klus. Daar zet Lexoo machine learning voor in.

Provisieverbod

Inmiddels werken 350 juristen in vijftien jurisdicties voor Lexoo. Ook twintig Nederlandse advocaten zijn aangesloten bij de marktplaats en werken dan vooral voor de grotere multinationals uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, vertelt oprichter en CEO Daniel van Binsbergen. Specifieke marketingcampagnes om Nederlandse klanten te werven heeft Lexoo nog niet ondernomen.

Een uitbreiding naar Nederland staat ook niet direct in de planning. ‘We wachten de discussie over het provisieverbod nog even af,’ zegt Van Binsbergen, die bijna zes jaar voor De Brauw in London werkte. De nieuwe voorgestelde gedragsregel 2 lid 3 houdt het provisieverbod in stand, maar voegt een ’tenzij-bepaling’ toe: tenzij provisie toekennen of ontvangen de vrijheid en onafhankelijkheid niet in gevaar brengt.

‘De voorgestelde wijziging van de gedragsregels zag er wat ons betreft hoopvol uit,’ zegt Van Binsbergen. ‘Tot we de toelichting zagen. Daarin wordt immers weer aangehaakt bij de “oude” interpretatie dat het betalen van een provisie gekoppeld aan het aantal leads in beginsel beschouwd wordt als een verboden vorm van provisiebetaling. Daarmee zal er immers onduidelijkheid blijven.’

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie