‘Schokkend’ en ‘tuchtrechtelijk verwijtbaar’, noemt strafrechtadvocaat Jan-Jesse Lieftink van Lieftink Strafrechtadvocaat te Almere de uitspraken van Hjalmar van Marle, oud-directeur van het Pieter Baancentrum. Die stelt dat verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber tbs had moeten krijgen.

‘Rechters moeten zedendelinquenten die niet willen meewerken aan psychisch onderzoek vaker tbs opleggen,’ zei Van Marle donderdag in Nieuwsuur. Volgens hem zouden zedendelinquenten zoals Michael P. dan ook sneller mee willen werken aan onderzoek. Ook in 2010 had Michael P. volgens hem al tbs moeten krijgen; de destijds twintigjarige P. verkrachtte toen onder bedreiging van een vuurwapen twee tienermeisjes.

Schokkend, zorgwekkend en tuchtrechtelijk noemt Lieftink de uitspraken van Van Marle. Op Radio 1 vrijdagochtend stelde hij dat rechters heel goed weten wanneer ze wel of geen tbs kunnen opleggen. ‘Kennelijk zagen ze in de zaak van P. niet genoeg grond.’

 

Advertentie