Het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt in het nieuwe kabinet twee ministers. Volgens de NOS is de nieuwe Minister van Justitie hoogstwaarschijnlijk Allen & Overy-advocaat Ferdinand Grapperhaus (CDA).

Voor Veiligheid wordt op hetzelfde ministerie een VVD-minister benoemd. Staatssecretaris op V&J wordt vermoedelijk Sander Dekker, meldt de NOS. Volgens de Telegraaf wordt Dekker juist een van de twee ministers naast Grapperhaus.

De beoogde Minister van Justitie is naast advocaat ook hoogleraar arbeidsrecht aan de universiteit van Maastricht en SER-Kroonlid. Grapperhaus studeerde rechten in Amsterdam en promoveerde aan die universiteit in 1995. In 1984 werd hij beëdigd en trad in dienst bij het toenmalige Schut & Grosheide.

Grapperhaus werkte ook twee jaar bij Loeff Claes Verbeke voordat hij in 2000 de overstap maakte naar Allen & Overy. Tot september 2017 was hij daar het hoofd van kantoor Amsterdam.

Stijl

De arbeidsrechtspecialist staat bekend als een uitstekend advocaat. Chambers Europe classificeerde Grapperhaus in 2015 als een ‘Band 1 lawyer’ voor arbeidsrecht, oftewel: de hoogst haalbare onderscheiding. De uitgave prijst hem voor zijn ‘excellent presence in meetings and a style that eases things along.’

Rechtsstaat

Dit jaar verscheen Rafels aan de rechtsstaat van zijn hand, waarin Grapperhaus stelt dat in de ‘ieder voor zich’-maatschappij de rechtsstaat niet meer doet wat hij behoort te doen: het waarborgen van gelijke kansen voor iedereen. Ook advocaten moeten bijdragen aan het maatschappelijke debat, stelde hij in Advocatenblad 2017-2.

Laatst bijgewerkt 18-10-2017, 07.30

Advertentie