Legal intelligence organiseerde een 48 uur durende juridische hackathon. Zeven teams begaven zich op het snijvlak jurist en data en gingen de uitdaging aan om een digitale oplossing te bouwen voor juristen. Een verslag vanuit het Clink Hostel in Amsterdam over Club Mate, het profilen van een jurist en zichtbare opluchting.

De meeste teams zijn al ver voor de starttijd aanwezig in het Clink Hostel in Amsterdam. Een hostel zoals je het liefst een hostel ziet. Met pooltafels, airhockey, design meubels en goede koffie. Gasten zijn her en der verspreid en lezen een boekje, of werken een hangover breakfast naar binnen. Een schril contrast met de developers achterin het hostel, die zich toch ietwat nerveus opmaken voor de aftrap van de eerste juridische hackathon van Legal Intelligence.

Een juridische hackathon, dat klinkt als een contradictio in terminis. Hackathons echter gaan nog maar weinig over computervredebreuk, vaker over technische oplossingen voor dagelijkse vraagstukken.

De hackers kunnen maar liefst vijfduizend euro winnen. Geen enkel team geeft echter als reden aan om de prijs te winnen. “Het is vooral leuk om lekker met elkaar te kunnen nerden. Zet een groep geeks bij elkaar en het is al gauw gezellig” zegt Arjen van team GPO, een team dat zich stort op het slimmer maken van het zoeken van data door een advocaat te profilen en te matchen met zijn vakgenoot. In gewonemensentaal: aan de hand van eerdere zoekopdrachten en gedrag op internet de zoekmachine beter te laten voorspellen waar de juridische professional naar op zoek is.

Op vrijdagochtend, 48 uur na de start, moeten de hackers een presentatie geven. Verstrooide blikken op de vraag of ze hebben geslapen. De meeste niet of amper, ondanks het voornemen wél een beetje te gaan slapen. Zenuwachtig wordt er op enter gedrukt, voor het inleveren van hun stukje code. Tijdens de demonstratie is de opluchting vaak meer dan zichtbaar wanneer er het volgende scherm zich opent. “Het werkt. Gelukkig.”

De jury is onder de indruk. Een team springt eruit. Of eigenlijk twee. Het vijfkoppige team ‘From RU With Love’, waarbij RU staat voor een iets minder oostelijke variant dan je waarschijnlijk verwacht: RadBoud Universiteit. Hofleverancier hacker gebleken overigens, ook het team ‘Barely Legal’ volgt in Nijmegen een opleiding Computing Science.

From RU heeft een code geschreven voor de grafische weergave van een zoekterm. Je zoekterm komt zo in een bolletje terecht, wat gelinkt wordt aan andere bolletjes met daarin zoektermen die verband houden met je term. Je typt bijvoorbeeld ‘Onrechtmatige daad’ in en dan zie je direct de gelinkte wetten, uitspraken en acties.

Het fijne ervan is dat het inzichtelijk maakt hoe je zoekt en je omkaderd verder laat zoeken. Een soort begeleid verdwalen. Wanneer je klikt op een term in de grafische weergave gaan direct alle termen zich wiebelig herordenen. Alsof ze een beetje ongeduldig zijn in hun uitnodiging om verder te verdwalen in de juridische wereld.

Meer informatie? [email protected]

Advertentie