Het Ministerie van Veiligheid en Justitie wordt in deze kabinetsperiode niet opgesplitst. Wel komen er twee ministers op het departement. Sander Dekker (VVD) is de nieuwe Minister van Veiligheid. Voor Justitie gaat de naam van advocaat Ferdinand Grapperhaus (CDA) rond.

Minister van Veiligheid

Dat de huidige staatssecretaris van OCW Sander Dekker (VVD) in het nieuwe kabinet Minister van Veiligheid wordt is inmiddels bevestigd. De 42-jarige Dekker zal onder meer de politie, terrorismebestrijding en het gevangeniswezen onder zijn verantwoordelijkheid hebben.

Voordat Dekker in 2012 debuteerde in de landelijke politiek als staatssecretaris was hij raadslid en wethouder in Den Haag (eerst van Onderwijs, daarna van Financiën).

De VVD’er haalde in 1996 zijn propedeuse rechten aan de Universiteit van Leiden. Hij stapte daarna over op de studie Public Administration. Na zijn master werkte hij acht jaar als docent en onderzoeker op het gebied van politie en justitie aan de Leidse universiteit.

Minister van Justitie

De nieuwe Minister van Justitie is waarschijnlijk advocaat Ferdinand Grapperhaus (CDA). De arbeidsrechtspecialist (57), die ook hoogleraar is aan de Universiteit van Maastricht, geldt als de belangrijkste kandidaat. Zijn benoeming moet nog worden bevestigd. Binnen het ministerie zou Grapperhaus over onder meer de rechterlijke macht en het OM gaan. Een uitgebreider profiel van Grapperhaus was eerder deze week te lezen op advocatenblad.nl

Duobaan

Beide ministers krijgen een eigen begroting en functioneren als gelijkwaardigen. Ook op de Ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid komen duo-ministers. Naar verwachting staat het nieuwe kabinet 26 oktober op het bordes.

Advertentie