Op de Amsterdamse Parnassusweg herrijst de komende jaren de grootste rechtbank van Nederland. De symbolische eerste paal daarvoor ging 24 oktober de grond in, op de plek waar de kenmerkende witte torens van de Rechtbank Amsterdam stonden.

De torens A t/m D aan de Zuidas werden de afgelopen maanden gesloopt, zoals te zien is in deze timelapse. Op die plek werkt het consortium New Amsterdam Court House in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf aan het tien lagen tellende nieuwe gebouw. Doel is 47.250 m2 realiseren voor zittingszalen, verhoorkamers, cellengebied en kantoren. Tijdens de bouw is een tijdelijke rechtbank aan de Fred. Roeskesstraat in gebruik.

Doorzichtig

Het nieuwe gebouw zal doorzichtig zijn, met grote ramen die uitzicht op de Zuidas bieden. Het voorplein bevat straks een waterpartij met bloemen en planten, bankjes en bomen. ‘Wie te vroeg is aangekomen, kan hier nog wat wachten,’ heeft het consortium bedacht. Ook komt er een extra grote zittingszaal, met voor de rechters en griffier uitzicht op een besloten tuin (de ‘hortus conclusus’) met beelden tussen de bomen. De zaal met eigen foyer kan ingezet worden bij zaken die meer belangstelling trekken. Door een neveningang te gebruiken kan dat deel van de rechtbank losgekoppeld worden van de rest van het gebouw. De rechtbank telt in de toekomst naast deze extra grote zittingszaal nog zes grote zittingszalen en 23 reguliere.

Heien

De komende maanden worden ruim achthonderd ‘hek-combi-palen’ neergezet. Dit zijn stalen buispalen die eerst op de juiste diepte worden geboord en daarna voorzien worden van prefab betonnen palen. ‘Deze werkwijze minimaliseert hinder van de heiwerkzaamheden voor de directe omgeving,’ laat de Rechtspraak weten. Naar verwachting is de nieuwbouw klaar in 2020. De nieuwe rechtbank kan dan in 2021 in gebruik worden genomen.

Beeld: consortium NACH

Advertentie