Kun je een boete krijgen voor zweetvoeten? Het antwoord op die vraag maakt inzichtelijk dat het recht niet alleen een serieuze zaak is, maar ook spannend, grappig, interessant, ontroerend en soms ronduit bizar.

Door Sylvia Kuijsten

In De zweetvoetenman – over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe) (2017, Lemniscaat) beschrijven auteur Annet Huizing en illustrator Margot Westermann onder het mom van ‘het recht is overal’ opvallende rechtszaken. Het boek is voor iedereen van 11 tot 111 jaar en voor advocaten een feest van herkenning. Zo behoren de taart met rattengif (Hoornse taart) en het Azewijnse paard tot de standaard collegestof van elke juridische opleiding en spreekt de zaak van Lucia de B. nog steeds tot de verbeelding.

Ook meer actuele onderwerpen passeren de revue. Denk aan het recht om vergeten te worden, de juridische gevolgen van de uitroep ‘F*ck de koning!’ en de vraag of Jeroen van der Boom het liedje Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij jatte.

Naast bekende rechtszaken heeft het boek in het midden uitklapbare schema’s met informatie over onder andere de stap naar de rechter, de gang van zaken in de rechtszaal en de procedure van strafbaar feit tot straf. Een divers boek met laagdrempelige teksten en werkelijk prachtige illustraties.

Deze recensie is verschenen in het Advocatenblad van oktober 2017. De hele editie is hier te lezen.

Advertentie