De Raad van Discipline in Den Haag heeft een cassatieadvocaat voor vier weken geschorst omdat hij een overmaat aan kansloze beroepen instelde bij de Hoge Raad en daarbij de toevoegingen incasseerde. 

Aanleiding voor de schorsing is een klacht van de Haagse deken, die tientallen dossiers van de advocaat tegen het licht hield. In 2016 stelde de advocaat 75 cassatieberoepen in, waarvan er 51 kansloos bleken. Volgens de raad is dat tuchtrechtelijk laakbaar, omdat een cassatieadvocaat een filterfunctie heeft en de Hoge Raad niet mag belasten met kansloze cassatieberoepen. Bovendien maakte hij misbruik van het toevoegingssysteem.

De betreffende advocaat overtrad nog meer regels. Zo stelde hij zich in drie gevallen namens een cliënt in cassatie, terwijl een andere advocaat, die niet stond ingeschreven bij de Hoge Raad, die zaken inhoudelijk behandelde. Bovendien nam hij nieuwe zaken aan, terwijl hij op dat moment al wist dat hij zijn aantekening bij de Hoge Raad ging verliezen.

 

Advertentie