De Rotterdamse letselschadeadvocaat Maarten Tromp wil een discussie ontketenen over de positie van slachtoffers en nabestaanden in letselschadezaken. Tromp bepleit een efficiënt en rechtvaardig schaderegelingstraject, dat slachtoffers in hun autonomie herstelt.

In navolging van Maarten Luther nagelt Tromp dinsdag op symbolische wijze 95 stellingen op de deur van de Laurenskerk in Rotterdam. Volgens de Rotterdamse advocaat annex mediator verzanden verzekeraars en belangenbehartigers vaak in een loopgravengevecht en wordt het slachtoffer uit het oog verloren. Hij bepleit de introductie van personenschade 3.0, waarin door alle betrokken professionals oprecht wordt samengewerkt om het slachtoffer te herstellen in diens autonomie. Daaronder verstaat hij: zelfstandigheid, vrijheid van handelen en onafhankelijkheid van anderen. Volgens Tromp moet bij het vaststellen van schadevergoeding worden uitgegaan van drie vragen: welk letsel heeft het slachtoffer opgelopen, wat kan het slachtoffer daardoor niet meer en wat zijn daarvan de financiële consequenties?

Tromp daagt alle betrokkenen, inclusief de rechterlijke macht, uit een zogeheten Hammer Challenge aan te gaan, naar het voorbeeld van de Ice Bucket Challenge van enkele jaren geleden. Die bestaat eruit de 95 stellingen in de eigen organisatie te bespreken. De advocaat hoopt dat daardoor veel dingen ten goede veranderen voor slachtoffers en nabestaanden.

Tromp zegt zich gesteund te weten door een aantal organisaties zoals de Vereniging van Letselschade Advocaten LSA. De Rotterdamse advocaat lanceert dinsdag ook een online forum, waar iedereen kan reageren op zijn stellingen.

 

Advertentie