Hard werken hoort bij de advocatuur. Maar volgens algemeen deken Bart van Tongeren moet er ‘een gezonde balans tussen ambitie, werk en een leven buiten kantoor’ zijn. Dat zei hij bij de opening van het Jonge Balie Congres in Utrecht. 

Het Jonge Balie Congres draagt dit jaar het thema ‘Generatie Y’. ‘Van alle 17.915 advocaten zijn er 7007 geboren na 1 januari 1980,’ zei de algemeen deken. ‘Bijna veertig procent van de balie behoort inmiddels dus tot de generatie Y en dat percentage zal toenemen.’

Klaar voor millennials

Volgens Van Tongeren is de advocatuur is wel ongeveer klaar voor de millennials. ‘En waar dat niet zo is, zal men zich moeten aanpassen omdat men anders het risico loopt de boot te missen in de slag om talent,’ zegt Van Tongeren. Die initiatieven ziet de deken ook bij menig advocatenkantoor, in de vorm van ontwikkeltrajecten en coaches.

Van Tongeren haalt een citaat aan van de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) uit 2015. Grapperhaus vond als advocaat dat hij jonge advocaten ruimte moest geven en af en toe moest laten ontsnappen aan het werk. ‘Het is heel belangrijk om een cultuur te bevorderen waarin mensen aan de bel trekken als het te veel wordt,’ citeerde Van Tongeren de oud-advocaat.

Maar, zei Van Tongeren ook, niet iedereen denkt er hetzelfde over. Hij citeert de 70-jarige boutique-eigenaar Willem Hoyng die ooit zei dagelijks van 05.00 tot 21.00 te werken: ‘Als je tot 17.00 uur wilt werken, moet je een ander vak kiezen.’

Balans

De algemeen deken zegt persoonlijk tussen deze meningen in te zitten. ‘Een veertigurige werkweek, daarmee red je het niet in de advocatuur; althans niet als je de top wilt bereiken,’ zegt Van Tongeren. Maar die uren hoeven niet allemaal op kantoor gemaakt te worden, benadrukt hij. Een vrije middag opnemen in goed overleg moet kunnen. ‘Er moet een gezonde balans zitten tussen ambitie, werk en een leven buiten kantoor.’

‘En trek aan de bel als het te veel wordt,’ spoort de deken de jonge advocaten aan. Advocaten kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met de deken of de vertrouwenspersoon bij de lokale raad van de orde.

Advertentie